8573! Ik wilde het wel eens weten. Dit is het aantal vacatures dat een bekende vacaturesite voor je oplevert als het de zoekterm ‘creativiteit’ voert. Nieuwsgierig geworden naar de term innovatie deed ik hetzelfde met die zoekterm. 37.751 resultaten binnen een seconde op het scherm. Waar vind je ze, die creatieve innovators? Creatief geboren De meeste mensen worden creatief geboren. Het kind is nieuwsgierig, stelt ontelbare vragen en zoekt grenzen op om de wereld te verkennen. Het maakt daarbij onvermijdelijk fouten maar die horen erbij, want zonder fouten maken en uitproberen kun je niet leren. Tijdens het spel met anderen leren we sociale vaardigheden en beginnen we te ontdekken wat onze talenten zijn. En fouten maken mag. We leren daarmee dus dingetjes. Dat het tijdens de gymles op school bij een sprong over het paard best handig is om je handen los te laten van de beugels als je benen daar al gepasseerd zijn, om maar wat te noemen. Nooit meer gedaan daarna. Was goede leerschool. Nooit meer vergeten. Onderwijs Toch verandert er ook wel wat als we op school komen. Je wordt op slag beoordeeld op je prestaties. Fouten maken krijgt opeens een ander label. Je wordt op fouten beoordeeld en gelabeld. Ook door je ouders. Was eergisteren iedere tekening volgens je moeder nog een meesterwerk is het vandaag voor de juf een vijf of een zes. De lucht mag niet meer gemaakt van de mooiste kleuren hartjes maar is blauw. Armen groeien ook niet meer uit je heup. Bovendien zit je stil op je eigen plek die je is aangewezen en spelen is uitsluitend nog toegestaan tijdens een kwartiertje in de ochtend. Als je kunt stilzitten met je armen over elkaar heb je een streepje voor. En er is nog wat bijzonders aan de hand. Weleens thuis gekomen met een mooi rapport waarop uitsluitend mooie punten en een onvoldoende voor gym…. Ook je ouders lijken verandert als je ze ogenblikkelijk hoort zeggen: Jammer van de vijf voor gym joh! Dag droom Met het niet meer mogen spelen en fantaseren verdwijnt ook een stuk magie uit je leven die velen nog maar spaarzaam kunnen hervinden. Zeker als je werkzame leven aanvang heeft genomen. Het niet meer mogen maken van fouten en het kleuren binnen de jou aangereikte lijntjes zijn op de weg naar die baan secuur gecultiveerd. Een dagdroom wordt een “dag droom” en spelen doe je maar thuis. Je rapport is modificeert in een beoordelingsgesprek met een manager die al net als je ouders die ene onvoldoende voor gym feilloos weet te benadrukken. Stilzitten met je armen over elkaar krijgt geleidelijk ook voor jou een streepje voor. De rekeningen moeten tenslotte ook betaald en je prefereert daarmee veiligheid boven je geluk. Daarnaast draag je een zware werkdruk en wordt er van je verwacht efficiënt met je uren om te gaan. Geen tijd dus om verder ergens over na te denken. Maar goed, we waren dus op zoek naar creativiteit en ik dwaal af. Roze draakjes Terug naar dit schrijfsel. FF tussen ons. Kun jij jezelf een klein roze draakje met paarse stipjes voorstellen? Of een enorme olifant met een puntmuts? Piraten die op het punt staan om jouw boot te enteren en je wacht ze samen met Peter Pan op om ze afschuwelijk op hun nummer te zetten? Ik ben er zeker van dat er iets in je gedachten gebeurde. Dat er beelden bij je opkwamen die je niet uit de werkelijkheid of verleden gereproduceerd hebt. Dat heet fantasie of voorstellingsvermogen en dat heeft alles met creativiteit te maken. En zag je een verband tussen een vijf op een rapport en een weigerend paard. Ook een vorm van verbeeldingskracht. Je hebt het, ook al heb je het weggestopt, je bent het verleerd en daarna vergeten. Het blijkt ondanks alles nog steeds springlevend en is geanimeerd met een flinterdun signaal. Zoals gezegd, ieder mens is creatief geboren. Je verleert het niet. Je kunt het hooguit moeten herontdekken. Druk op zoek naar creatief talent? Dat ligt dus voor het oprapen in de eigen omgeving of organisatie. Je hoeft het dus niet te zoeken via vacaturesites maar je moet het wel leren inzetten. Je zult verbaasd zijn wat er al die tijd al onder handbereik was en in de startblokken stond om mee te mogen doen. Iedereen mens floreert met creativiteit en sterft aan conformiteit en routine. Zolang slim fouten mogen maken houden we ruimte voor onze nieuwsgierigheid en vindingrijkheid en daar groeien we van. Als mens en als professional.
Categorieën: creativiteit

Ger

Corporate creativity engineer

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *