06.113.80808 ger@einstein.academy

Doe een (een) Gek.

Het is inmiddels dik anderhalf jaar geleden. Negentien maanden om precies te zijn, heeft het geduurd alvorens een volgende blog hier is verschenen. Uiteraard ben ik wel in stilte nog op deze ‘plaats delict’ geweest maar heb mij verder onthouden van daden. Buiten het hier en daar opdirken van de ‘look and feel’. Lekker kleurtje toch?

Maar, hier is er dan weer een. Op doktersvoorschrift nog wel. Tijdens een bezoek aan zijn spreekuur vertelde ik hem wat mij zo verraste toen het speelveld waarop ik dagelijks mijn sprintjes trok opeens was omgeploegd en onbespeelbaar was gemaakt. Zo opeens was het eigenlijk niet eens maar mezelf voorbereid had ik niet. Bloggen was zijn advies. Je zult van mij niet horen dat huisartsen niet met hun tijd meegaan.

Innovatie

Het gaat niet zo goed met de innovatie in Nederland. Tenminste dat is wat een aantal kopstukken op het gebied van vernieuwing ons op de televisie en andere media vertellen. Zes procent minder om precies te zijn. We hebben zes procent minder radicale innovaties op de markt gebracht. “Ach en wee” riep eenieder en hield zich vervolgens weer bezig met op welke wijze de kosten in de organisatie verder teruggebracht kunnen worden. Ook niet onbelangrijk toch? Ehh.., door de budgetten voor innovatie te reduceren bijvoorbeeld en te streven naar maximale efficiency van de processen en Human Resources, nu het toch even te binnen schiet.

Met een ongekend elan worden hiertoe tijdens de board meetings de excel sheets naar elkaar gemaild en ge’CCt geCeeCeed CgeCeed (waarom zit die niet in het Nationale Dictee, Philip?!) ,en ook naar de anderen doorgestuurd. We houden ervan te weten wat ons morgen te wachten staat. Berenvel, steppe, voedsel, overleven. Een beetje uit die tijd meegenomen.

Voorspelbaarheid

Maximale voorspelbaarheid dus, want dan is het spul tenminste te controleren, te sturen, te structuren en door accountants te laten verherstructureren. Voor de mooie resultaten van deze laatste methodiek hoeven wij slechts het vroegere werk van de wellicht inmiddels ter ziele gegane Firma Biereco te raadplegen. De bedenkers van dit genre en wat mij betreft de pareltjes in dit vakgebied. (overigens zijn er ook accountants die wel heel goed werk leveren)

Ergens tussen deze processen door en ondanks alles proberen mensen gewoon hun werk te doen. Liefst als het kan met wat plezier maar dat is geen absolute voorwaarde meer. Ook niet fluitend naar je werk wordt de hypotheek betaald en doen ze het ermee. De professional beweegt zich zielloos in een regellabyrint en is, als u even niet kijkt op zoek naar de (nood)uitgang.

Touwtjes

Per stuk beschouwd heeft de verplichte invulexercitie ook best een zinnige bedoeling gehad. Echter allemaal tezamen kunnen zij zich manifesteren als een onwrikbare barrière om mooie resultaten te behalen of talent te ontplooien. En dat doen talentjes dan ook maar niet meer. Tenminste niet daar. De marionet zit nog steeds vast aan diezelfde zorgvuldig geknoopte touwtjes als toen het nog goed ging maar hij danst niet meer. Niet omdat hij dat niet meer wil maar omdat de touwtjes in elkaar verstrikt zijn geraakt en het hem bewegen onmogelijk maakt.

 

We hebben alle speelruimte en daarmee ook de ruimte tot innovatie de poort uit gemanaged. Daarbij heeft dat realtime managen ook meer momenten gegeven resultaten te analyseren en mensen daarop feedback te geven. Uiteraard verpakt in een mooi aangeleerde sandwich kunstje. De meeste professionals kunnen zich alleen de ‘ruimte tot verbetering’ nog herinneren. Als die sandwich van dat inmiddels verdroogde brood er al ooit omheen zat trouwens.

Cowboys

Bent u manager? Wanneer heeft u voor het laatst dringend een compliment aan een van uw medewerkers gegeven? Daar start echte innovatie! Mensen willen weer als u ze de ruimte daarvoor geeft en ze in die ruimte ook vertrouwt.

Ik predik geen losgeslagen bende van cowboys maar ik ga wel staan voor vertrouwen in mens en medewerker. Vertrouwen dat hij echt het beste met de organisatie voor heeft. Dat hij graag dingen goed doet in het belang van het mooie doel van uw organisatie. Dat doel is niet die tien procent meer winst dit jaar maar iets van een andere orde.

Medewerkers die niet de angst kennen om afgerekend te worden, de ruimte krijgen en uitgedaagd voelen in hun werk, zich gehoord voelen als waardevolle schakel en de motor van de organisatie, mogen bijdragen aan mooie gemeenschappelijke expeditie en het naar hun zin hebben, krijgen de onhebbelijke eigenschap nieuwe dingen te bedenken. Omdat het leuk is om dat te doen! Daar hebben we het laten liggen en is de innovatie in Nederland hopeloos blijven steken.

Echt vernieuwing komt niet alleen van een gesloten afdeling R&D met een hek erom. Frisse buitenlucht of van de geur van de werkvloer inspireert velen. Er valt meer dan zes procent te winnen!

Vreemde vogels

En ach ja.., die vreemde vogels van medewerkers met die vaak rare haren en gekleurde jasjes of belachelijke schoeisel. Ze paste helemaal niet bij ons soort mensen. Vreemde opmerkingenmakers waar eigenlijk niemand wat mee kon tijdens vergaderingen. Exoten die structureel niet in een excel te vangen waren. Die voortdurend aan de regels pulkte die u in al die jaren zorgvuldig had opgebouwd om dat spul een beetje onder controle te houden. Die turfstekers waarvan we gelukkig onderweg ergens afscheid hebben genomen; konden daarna tenminste de vinkjes weer keurig recht in het daarvoor bestemde formulier. Die vinkverstierders, die kunt u misschien nog eens opzoeken als u eens tijd heeft. Wellicht vindt u ze terug onder een eindeloze stapel tekeningetjes of aantekeningen over een raketloze brandstof, de bio-based slaverstuiver of de altijd handige bluetooth oorbel.

Met een beetje mazzel treft u er een die zijn facturen contant aan het voldoen is middels 3D printen. Doe eens (een) gek!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join

Work With Me