06.113.80808 ger@einstein.academy

Oud Groen.

Oude blog geschreven in december 2010. Kan nog wel mee denk ik.

Schrik niet!

Ik ben geenszins van zin u de angst in het lijf te jagen. Evenmin is het mijn bedoeling u nodeloos in de allerhoogste staat van paraatheid door het leven te laten gaan. Anderzijds baart het mij wel ernstig zorgen. Het zal u misschien ook niet zijn ontgaan. Het steekt zonder enige vooraankondiging de kop op in velerlei gedaanten. In uw supermarkt, in radiocommercials, te pas en te onpas, maar steeds weer in meer onalledaagse verschijningsvormen. …

Er waart een Groen fantoom door Nederland. Ondernemend Nederland om precies te zijn. In hoog tempo kleurt hij Nederland Groen. Waar je kijkt of luistert, eenieder doet duurzaam, groen of MVO. En ik denk ook nog dat daar op dit ogenblik ook geen woord van gelogen wordt. Wat is het dan wat me precies zorgen baart? Wat een onrust in mij oproept als ik het weer in de een of andere wervende uiting tegenkom?

Groen is de nieuwe modekleur. Na paars, naar ik meen. De oprechte modekenner kan mij hier misschien te hulp schieten. Zij die zich in groen willen hullen trekken het nu graag aan. Niet om het bij deze bezitter past, maar omdat het voor het nu esthetisch is. Het navolgen van mode is wat de personage past, niet de manier waarin het zich manifesteert. Groen, geel, paars of roze stippen, het is om het even. Het bewaren van het modieuze imago is wat telt. Hij of zij is niet op zoek naar een mooie trui die hem voor de komende jaren warm zal houden. Langdurige kwaliteit en functionaliteit zijn van minder belang dan de verschijning. Als het voorbij is komt er weer een andere stroming en verdwijnt de hype weer uit de gedachten, het doen en de kast. Het is kortdurend, imago verhogend.

Ik heb zeker geen probleem met mode. Sterker nog, ik hecht waarde aan het goed gekleed zijn. Maar goed gekleed zijn zegt niets over de integriteit van de persoon zelf. Als ik het woord “bonus” noem kunt u zich hier mogelijk een beeld bij vormen.

 

 

Er huist dus een écht verschil in het vertonen van een bepaald gedrag en het “zijn” –de eigenheid- van het organisme. In deze eigenheid of identiteit zijn de waarden van de mens of organisatie verankerd. Je kunt een timmerman leren om een brand te blussen maar daarmee is hij nog geen brandweerman. Als de brand is geblust gaat hij gewoon weer timmeren. DAT is zijn identiteit. Identiteit heeft op die manier een sterke invloed op het gedrag en keuzes die de mens of organisatie maakt. Waarden die ook coherent moeten zijn met die missie. Missie?! Ja u weet wel: zingeving!

Het antwoord op de vraag wat het Maingoal van de onderneming is en die zo vaak beantwoord wordt met: Geld verdienen! Winst maken is een van de waarden die veel ondernemingen draagt. Het is een waarde die het handelen van de organisatie en diens medewerkers bepaald. We hebben die missie in de afgelopen jaren er flink ingestampt. Winst maken en overleven staat voorop en bepaalt daarmee in grote mate het denken en doen van medewerkers die aan hun baan tenslotte hun bestaanszekerheid verbinden. Nu is winst maken ook essentieel.

Net zo essentieel als bloed is voor uw lichaam en leven. Het is echter niet de essentie van het leven! Het maakt leven mogelijk, dat is alles.

En nu blijkbaar hebben we met winst maken ook de waarde maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen er meteen mee ingestampt. Moet wel, want dat is best een proces en gaat niet over een nachtje slapen. Als ze nu groen zijn zoals zij pretenderen dan moeten zij daar dus al een tijdje mee bezig zijn toch? Of?

U vers groene ondernemer, u gaat me nu toch niet vertellen dat winst maken ook u Main goal is? Gewoon geld verdienen? U gaat me toch niet vertellen dat u niet uw missie zuiver heeft? U gaat me toch niet vertellen dat als u moet kiezen tussen verhogen van winst en maatschappelijke verantwoordelijkheid u kiest voor meer winst? U gaat me toch niet vertellen dat u feitelijk bezig bent met groene window-dressing om als de hype over is uw groene verschijning achter u laten? Wellicht paste die toch al niet zo lekker.

U devalueert de broodnodige innovatieve stroming die zorgvuldig omspringt met People Planet en Profit tot een modeverschijnsel? U zou daar mogelijk een serieuze positieve verandering mee om zeep helpen. U neemt ons toch niet allemaal in het ootje als een bank die op omvallen staat? Nee toch?

Gelukkig maar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join

Work With Me